MySQL error (1): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND date>=1398759240 AND date<1398759300' at line 1 (SELECT webname FROM menu WHERE pid= AND date>=1398759240 AND date<1398759300)
Сочевиця - Смак Життя

Сочевиця

Опубліковано: 29.04.2014,   Оновлено: 28.12.2021

 Сочевиця (рос. чечевица, англ. lentil, лат. lens culinaris) — рослина родини бобових.


 

Зелена сочевиця — це кругле плоске насіння зі світло-зеленою оболонкою близько 5 мм в діаметрі. В їжу можна використовувати вареною, сирою та пророщувати.

Сочевиця зелена не потребує замочування перед приготуванням. Час приготування близько 30 хвилин. Не розварюється, а тому ідеально підходить для  салатів.
В порівнянні з іншими сортами сочевиці, зелена — містить більше клітковини і позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

 
Червона сочевиця (інша назва — єгипетська) має помаранчевий колір та насінини круглої плоскої форми діаметром 5 мм. Сочевиця  не покрита оболонкою, тому дуже швидко вариться — близько 10 хвилин. Можна вживати, як вареною, так і сирою та пророщувати. Добре розварюється, тому чудово підходить для приготування супів і пюре.

В порівнянні з іншими сортами сочевиці, червона має вищий вміст калію. Укріплює серцево-судинну систему та підвищує рівень гемоглобіну в крові.


Корисні властивості та переваги сочевиці:
- сочевиця дуже поживна і добре засвоється організмом (може замінити навіть хліб і м'ясо);
  Харчова цінність:  2% жирів, 35% білків, 53% вуглеводів і майже всі вітаміни групи В;
- природне джерело білка (21 грам на 100г) містить всі 8 незамінних амінокислот (за їх вмістом сочевиця не знає собі рівних  серед бобових), залізо, фолієву кислоту і цинк;
- містить багато клітковини і калію, тому запобігає хворобам серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту;
- екологічно чистий продукт, оскільки не накопичує в собі шкідливих речовин: нітратів і радіонуклідів;
- багата на вітаміни групи В, які підвищують імунітет і покращують роботу нервової системи.


 

       

Сочевиця — одна з найдревніших культур на Русі. Скамянілі рештки сочевиці було виявлено під час розкопок поселень часів неоліту.  За часів Київської Русі сочевиця згадується в літописах, як “сочевіца”. В Україні народні назви сочевиці —  ляща, вичка, журавлиний горох.



Виділяють три основні сорти сочевиці :

- коричнева — насіння замочують в воді на 12-20 годин та використовують в супах;

- зелена — насіння не зовсім дозріле, але не потребує попереднього замочування. З зеленої сочевиці готують салати та страви з рису;

- червона — насіння, очищене від оболонки, тому розварюється найшвидше. Чудово підходить для супів.

 
Хімічний склад:
 

Кількість на 100 г

Калорійність

119 кКал

Жири

1,1 грам

Білки

25 грам

Вуглеводи

53.5 грам

Вода

14 грам

Харчові волокна

3,7 грам

Вітамини

Вітамін А-0,03 мг, В1-0,5 мг, В2-0,2 мг, В3-1,8 мг, В9-100 мкг, Е-0,5 мг.

Мінерали

Кальцій-80 мг; Калій–670 мг, Магній-80 мг; Натрій-55 мг; Фосфор- 390; Залізо11,8 мг

 
Лікувальні властивості
 
Сочевиця цінна, як поживний харчовий продукт. Насіння сочевиці містить багато корисних речовин: вітаміни А, групи В, С, жирні кислоти групи Омега-3, Омега- 6, йод, мідь, марганець, цинк, магній.

 
Регулярне вживання сочевиці покращує роботу всього організму, а саме:
- позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, оновлює клітини крові, завдяки калію;
- нормалізує роботу нервової системи, заспокоює, знижує тривожність — магній;

- покращує загальний стан шкіри — її колір і пружність, завдяки вітамінам групи В;

- стимулює травний процес та знижує ризик раку прямої кишки — клітковина;

- підвищує імунітет і активізує захисні сили організму — вітамін С;

- налагоджує роботу сечостатевих органів — захищає організм від таких хворіб, як пієлонефрит, нефрит та простатит — вітаміни групи В та А;

- підтримує функції печінки, стимулює виділення жовчі, тому попереджує її застій і утворення жовчних камінців. Завдяки високому вмісту білка, який підтримує функції печінки;
- позитивно впливає на розвиток плоду при вагітності, завдяки — фолієва кислота і залізо.

 
Кулінарні якості сочевиці
 
        


Перевагою в приготуванні страв з сочевиці є швидкість приготування. Вона не потребує попереднього замочування і швидко вариться. Крім того, варена сочевиця зберігає більше половини всіх поживних речовин. 


Сочевиця містить велику кількість рослинних білків, що легко засвоюються організмом. Тому це — хороша альтернатива м'ясним і молочним продуктам.


Смакові якості сочевиці ідеально підкреслюють приправи — чорний перець, цибуля і свіжа зелень. Добре поєднується сочевиця зі злаковими культурами, наприклад з рисом чи кукурудзяною крупою. Спробуйте приготувати:)

А сочевичний відвар є джерелом корисних речовин, тому його використовують для приготування соусів та та підлив. 


Радимо подавати сочевицю з овочевими салатами багатими на вітамін С (помідори, червоний перець, свіжа цибуля, кріп, інша зелень). Таке поєднання покращує засвоєння заліза.
      

Цікаво, як використовують сочевицю в інших країнах світу?

Сочевицю вживають на усіх континентах, але у різних поєднаннях.

Арабську страву маджадару (суміш рису з сочевицею) називають м'ясом для бідних саме завдяки високому вмісту білка.

Сочевиця є основою національної індійської страви — дал (страви з бобових). В Китаї сочевицю вважають їжею з зігріваючими властивостями, які ще більше проявляються при додаванні спецій. Тому страви з сочевиці добре підходять для вживання в зимовий період.
В Німеччині з сочевиці готують спеціальну різдвяну страву, яку подають у Святвечір.




Користь пророщеної сочевиці
При пророщуванні користь сочевиці значно підвищується. В проростаючих насінинах зростає вміст вітаміну С, заліза та утворюються живі ензими.
Рослинні ензими не тільки покращують травлення, але й стимулюють імунітет, забезпечують правильний баланс мікрофлори, не дають рости хвороботворним бактеріям та сприяють виробленню вітамінів. Вітамін С діє як антиоксидант, сприяє захисту організму від інфекцій і бере участь в кровотворенні.

Особливо корисна сочевиця літнім особам, дітям, вагітним та годуючим жінкам.


За своїми якостями пророщена сочевиця наближена до проростків пшениці, а на смак — нагадує свіжий зелений горошок.


Як проростити сочевицю?
Сочевиця дуже легко і швидко проростає. Потрібно замочити невелику кількість насінин в прохолодній воді на 2-3 години, злити воду і залишити посудину  з насінням в теплому, бажано темному  місці. Через 10-15 годин з'являться маленькі міліметрові проростки. 

Проростки дуже смачні — їх можна давати навіть дітям. Вживайте в їжу проростки або подрібнюйте блендером і додавайте в коктейлі чи салати. 

Проростки можна зберігати холодильнику до 5 діб. 


Рецепти страв із сочевиці 


Суп із сочевиці

1,5 л води
200 г сочевиці
1 цибулина
3 ст. л. олії
корінь та зелень петрушки
лавровий лист
сіль


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Сочевицю промийте, залийте водою та відваріть до напівготовності.
2.      Додайте очищені та подрібнені цибулю, корінь петрушки і варіть на слабкому вогні до готовності.
3.      Додайте олію, сіль, товчений часник, лавровий лист та доведіть до кипіння.
4.     Посипте суп дрібно нарізаною зеленню петрушки.
 
Сочевиця із чорносливом


1 склянка сочевиці,
1 склянка чорносливу без кісточок
1 ст. л вершкового масла
4 ст.л. меду


ПРИГОТУВАННЯ:
1.       Помийте сочевицю, залийте водою та варіть до напівготовності.
2.      Додайте помитий чорнослив та протушкуйте.
3.      Додайте мед та вершкове масло.
 
Пюре із сочевиці


0,5 л води
200 г сочевиці
1 цибулина
1 морквина
1 болгарський перець
2 ст л олії
куркума за смаком

сіль за смаком
 чорний мелений перець
 зелень


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Овочі почистіть, наріжте, залийте водою та варіть 20 хвилин.
2.     Сочевицю добре промийте, додайте до овочів та варіть 10-12 хвилин до готовності сочевиці.
3.     Перекладіть все з каструлі в блендер і перемеліть до однорідної маси.
4.     Додайте олію, сіль, перець та зелень за смаком.



Оладки із сочевиці


150 г червоної сочевиці
100 мл води
1 ст. л. олії
дрібка солі


ПРИГОТУВАННЯ:
1.  Промити сочевицю і замочити на 30 хв.

2.  Знову промити, злити воду і додати усі інші інгредієнти.
3.  Все зблендерувати і смажити на сухій сковороді по 2-3 хв з кожної сторони.


Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення