Рис басматі
Опубліковано: 18.05.2014, Оновлено: 13.11.2019
Рис басматі дуже поживний, його легко готувати, він має своєрідний горіховий присмак і аромат. Ті, хто збирає, обмолочує і відвіює басматі, не відбілюють, не шліфують і не промаслюють рис, щоб надати йому більш привабливий товарний вигляд, як це роблять з іншими сортами рису.
Сам по собі рис є ідеальним доповненням до інших вишуканих страв, але його також можна подавати, як окрему страву. На 1 порцію беруть приблизно 60 г рису.
Перед приготуванням рис необхідно промити, щоб очистити його від пилу і крохмалю. Для цього потрібно всипати рис в велику чашку з холодною водою, помішати його рукою. Вода відразу стане мутною від крохмалю. Повільно злийте воду, притримуючи зерна рукою або підставляючи сито. Повторити цю процедуру потрібно 3-4 рази, поки вода не стане відносно прозорою.
Перед тим, як варити рис, замочіть його на 15-30 хвилин. Увібравши в себе вологу, зерна не будуть прилипати одне до одного під час приготування. Потім відкиньте на друшляк і дайте воді стекти. Якщо Ви будете його обсмажувати, то вода повинна стікати 10-15 хвилин.
Перед відварюванням чи запіканням, рис можна обсмажити, це ще один спосіб запобігання розварюванню рису. Рис обережно обсмажують в невеликій кількості топленого масла (або олії), потрібно постійно помішувати, щоб зерна не підгоріли і добре просочились маслом чи олією. Обсмажують рис до того часу, поки більшість зерен не стане прозорими.
Щоб подавати рис басматі, як окрему страву, його потрібно прикрасити шматочками овочів, лимону, посипати
зеленню та полити зверху масалою - сумішшю прянощей, підсмажених в топленому
маслі. Можна додати в рис чайну ложку куркуми, розмішаної в столовій ложці
топленого масла, тоді вийде рис жовтого кольору.
Паровий рис - найпоширеніший спосіб приготування рису
басматі. При такому способі приготування рис вбирає в себе не тільки воду, але
й додані прянощі. Для такого способу необхідна каструля з щільно прилягаючою
кришкою, щоб пара не виходила з неї.
Найшвидший спосіб
приготування рису басматі - відварний рис. Його часто
використовують, коли необхідно змішувати рис з іншими компонентами. Для цього
рис варять в такій кількості води, яку він не зможе увібрати в себе, а вже
готовий відкидують на друшляк.
Запечений рис – найдовший спосіб приготування рису басматі,
зате цей спосіб вимагає найменше уваги і запобігає розварюванню рису. Спочатку
рис варять до напівготовності, тоді запікають в духовці.
Рецепти
Рис басматі паровий
СКЛАДНИКИ:
350 г рису басматі
825 мл води
2 ч л солі
1-2 ст л розтопленого масла
ПРИГОТУВАННЯ:
1.
Промиємо
рис і замочимо його на 15 хвилин.
2.
Відкинемо
замочений рис на друшляк.

3.
Налиємо
в дволітрову каструлю воду, додамо сіль і доведемо до кипіння.
4.
В
іншій каструлі розігріємо топлене масло на середньому вогні і підсмажимо
підсушений рис, помішуючи, щоб кожне зернятко рису просочилось маслом і стало
прозорим.

5.
Коли
всі зерна рису стануть прозорими, пересипаємо рис в киплячу воду, збільшимо
вогонь і дамо воді знову закипіти. Розмішуємо рис на протязі хвилини, щоб
розбити грудки.
6.
Щільно
закриваємо рис кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 15-20 хвилин,
доки рис не вбере в себе всю воду і не стане м`яким і розсипчастим.
Щоб надати
рису особливого аромату, можна додати до нього на вибір – щіпочку куркуми,
трохи лимонного соку, декілька насінин кумину, або зелений гострий перець без
насіння, або шматочок свіжого імбиру.
Рис басматі відварний
СКЛАДНИКИ:
350 г рису басматі
2,3 л води
2 ч л солі
1-2 ст л розтопленого масла
ПРИГОТУВАННЯ:
1.
Добре
промиємо рис.
2.
Залиємо
воду в каструлю з товстим дном, додамо сіль і доведемо воду до кипіння.
3.
Засипемо
в киплячу воду рис і варимо на протязі 10 хвилин. Готовність рису перевіримо,
роздушивши зернинку великим і вказівним пальцем. Зернина повинна повністю
роздушитись, серединка не повинна бути твердою (якщо ж серединка тверда, то
потрібно ще декілька хвилин проварити і знову перевірити на готовність)
4.
Відкинемо
рис на друшляк, переложимо знову в каструлю і покладемо зверху масло.

Рис басматі запечений
СКЛАДНИКИ:
350 г рису басматі
2,3 л води
2 ч л солі
1-2 ст л розтопленого масла
ПРИГОТУВАННЯ:
1.
Розігріємо
духовку до 150 градусів.
2.
Доведемо
до кипіння воду з сіллю, додамо рис. Швидко доводимо до кипіння і варимо на
сильному вогні 4-6 хвилин.
3.
Відкинемо
рис на друшляк, дамо стекти воді , а потім переі перекладемо в посуд для запікання, поклавши зверху
масло.
4.
Щільно
закриємо посуд алюмінієвою фольгою, що рис варився у власній парі.
5.
Поставмо посуд в духовку і запікаємо близько
20 хв. Рис готовий, коли зерна набрякнуть і легко відділятимуться один від
одного.
Рис басматі запечений