Як дотримання посту впливає на здоров’я

Опубліковано: 15.03.2023,   Оновлено: 24.04.2023


Якщо ви тут, ймовірно, ви вже поститесь або ще збираєтесь. Ми дуже поважаємо ваш вибір і хочемо допомогти вам пройти цей шлях легко та із задоволенням.


У нашій попередній статті “Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти” ми розповіли, чим заміняти мʼясні та молочні продукти під час посту. Виявляється, перехід на рослинне харчування не такий вже й важкий, як нас тим лякають. Адже на кожний продукт з тваринних жирів можна знайти рослинний відповідник, ще більш корисний та багатий на поживні речовини. Радимо вам почитати цей матеріал, якщо відмова від продуктів тваринного походження все ще здається вам чимось недосяжним.


Важливо, щоб перехід на рослинне харчування проходив усвідомлено та з мотивацією. А мотивація зʼявляється тоді, коли чітко розумієш, для чого це потрібно.


Сьогодні попрацюємо над мотивацією, а саме розповімо вам, що ви отримаєте разом із відмовою від мʼяса та молочних продуктів.


Як дотримання посту впливає на здоров’я

Їсте менше, отримуєте більше

Як дотримання посту впливає на здоров’я




Продукти рослинного походження необмежені у складі поживних речовин. Якщо споживаючи мʼясо, ви отримуєте в основному білок, то з рослинними продуктами все цікавіше. На додаток до білка ви отримуєте ще й клітковину, вітаміни та мінерали.


У тваринному білку поживних речовин набагато менше. А деякі відсутні зовсім, як наприклад, клітковина, футонутрієнти та антиоксиданти.


Таким чином, дібрати потрібні організмові поживні речовини з рослинним харчуванням набагато простіше. Їсте менше — отримуєте більше.


Ви почуватиметесь легше, здоровіше та енергійніше

Як дотримання посту впливає на здоров’я




Досить поширений міф серед людей, що мʼясо дає більше ситості та сил, ніж рослинна їжа. Насправді, мʼясо працює за принципом кави — завдяки стимулючим речовинам відчуття ситості та бадьорості до вас приходить дуже швидко. Але на перетравлювання мʼяса потрібно багато енергії, тому це відчуття швидко проходить.


Продукти рослинного походження дають відчуття ситості та легкості одночасно. Ви не будете відчувати тієї тяжкості у шлунку, яка часто буває після споживання мʼяса.


Шкіра подякує вам

Як дотримання посту впливає на здоров’я


Тут у першу чергу слід згадати про молочні продукти, які часто провокують запальні процеси в організмі. Молочні продукти містять речовини, які провокують сальні залози працювати активніше, а звідси — проблеми зі шкірою.  


Рослинний раціон не містить гормонів та інших речовин, які впливають на запальні процеси в організмі. А багатий склад поживних речовин працює в зворотньому напрямку — організм очищується від зайвого, наповнюється корисними речовинами, а шкіра виглядає здоровою.


Покращиться метаболічний процес


На рослинному харчуванні ви вживатимете більше зелені, овочів, фруктів. Така їжа покращує травлення та пришвидшує обмін речове. А якщо точніше, приводить обмін у норму.

Менший ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань

Як дотримання посту впливає на здоров’я

Тваринний білок містить холестерин та тригліцериди (жири). Їх надлишок в організмі призводить до серцево-судинних захворювань. Рослинний білок цих речовин не містить холестерину та тригліцеридів, тому ви оберігаєте себе від хвороб серця та судин.


Кожна тварина, як і людина, має гормональний фон. Він додатково посилюється гормональними препаратами, які вводяться при відгодовуванні тварини. Коли тваринні гормони потрапляють у людський організм, порушується біохімічний процес. Що у свою чергу стимулює розвиток онкологічних захворювань. З рослинним харчуванням такої проблеми немає, адже рослини не містять гормонів.


Що ще цікавого можна почитати


Якщо вам не вистачає ідей для рецептів пісного меню, ви можете почерпнути ідей з наших інших статей: 

Дізнатися більше про білок, його користь та важливість для організму ви можете у статті "Білки для схуднення". 

Якщо відмова від фаст-фуду здається вам недосяжною задачею, для вас є стаття "Як відмовитись від фаст-фуду".

У розділі "Унікальні продукти для здорового харчування" ви можете дізнатися про корисні альтернативи, які точно стануть вам у нагоді під час посту. 

У вас все вийде! Піст — чудова можливість влаштувати організмові перезавантаження. Це своєрідний демо-режим, який дозволить вам спробувати рослинне харчування й відчути на собі всі його переваги. Якщо підходити до цього процесу зважено та усвідомлено, впевнені, ви вже не захочете жити по-іншому. Сподіваємось, наша стаття додала вам впевненості, що ви на правильному шляху.


Підписуйтесь на нас в інстаграмі та отримуйте ще більше натхнення й підтримки на вашому хелсі-шляху ;)

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення