Кето дієта для початківців


У цій статті ми розглянемо тему кето дієти для початківців; чим вона може бути корисною, як правильно її дотримуватись, а також, з якими труднощами ви можете зіткнутися під час кето.


Що таке кето дієта та з чим її їсти?

Кето — це такий вид харчування, при якому споживається їжа, багата на білки і жири, при цьому кількість вуглеводів зменшується до 50 г на день. Для розуміння, 50 г — це приблизно 4 скибочки хліба. Цю дієту ще називають LCHF (law carb high fats). Звичайне співвідношення нутрієнтів на кето: 70-80% жирів, 10-20% білків і 5-10% вуглеводів. До порівняння, на звичайному харчуванні частка вуглеводів займає десь 45-50%. 


До речі, ця дієта є дуже давньою. Її використовують вже 50 000 років. Але відновив її лише нещодавно доктор Аткінс для лікування епілепсії.


Кето дієта для початківців

Протипоказання.

Кому варто утриматися від кето дієти?


  1. Вагітним і жінкам, які годують грудьми. Вони мають отримувати всю належну кількість поживних речовин. А тому вагітність - це не час для експериментів.

  2. Діабетикам (допускається лише під наглядом лікаря). Так як цей вид харчування особливо впливає на рівень глюкози, люди з цукровим діабетом мають бути особливо уважні. Тим, в кого низький свій інсулін, дієта може погіршувати його роботу внаслідок накопичення кетонів

  3. Людям із захворюваннями печінки та нирок. Якщо у вас проблеми з печінкою, то велика кількість жиру може ці проблеми погіршити. Нирки допомагають організму переробляти білки. І така дієта може сильно перенавантажити їх. За даними ВООЗ, рекомендується споживати жінкам не більше 46 грамів протеїну в день, а чоловікам  56 грамів. На кето людина споживає 74 г протеїну щодня. 

  4. Людям із підвищеним рівнем холестерину або порушеним обміном речовин. В тому числі на протікання дієти впливає рівень вітамінів та нутрієнтів. З дефіцитами до цієї дієти приступати протипоказано.



Також застерігаємо, що потрібно обов’язково консультуватися з лікарем у випадку виникнення небажаних симптомів. Якщо на дієті ви відчуваєте нудоту, запаморочення, порушення менструального циклу – то це ознака того, що дієту варто припинити. Також якщо виникають судоми у різних частинах тіла  це свідчить про електролітні порушення. Тоді також необхідно одразу звернутись до лікаря.


Ну і нагадуємо бути дуже обережними. У випадку необхідності рекомендуємо звернутися до дієтолога Смаку Життя на сторінці: @smak_zhyttya_school.


Кето дієта для початківців

Ефективність, користь і побічні ефекти.

Згідно з дослідженнями, кето дієта навіть може покращувати результати тренувань спортсменів і дозволяє їм позбутися від жиру, при цьому зберігаючи м’язову масу.


Вона передбачає, що якщо ви не будете вживати вуглеводів, ваше тіло буде спалювати жир. При цьому ви продовжуєте отримувати необхідну кількість калорій, але без вуглеводів як таких. Це досить строгий раціон, але ефективний раціон, тож багато людей не зможуть витримувати його тривалий час. 


Також ефективність кето доведена при лікуванні серйозних генетичних захворювань: інфантильні спазми, синдроми Драве, Ретта и Дузе, хвороба де Віво тощо.


Проте варто вказати і недоліки кето-дієти. Попри всі позитивні ефекти вона має мінуси для здоров’я, маловідомі для людей. Низьковуглеводні ді­єти небезпечні для людей з прихова­ними порушеннями обміну речовин. Вони викликають такі побічні ефекти: втома і сонли­вість; гіпоглікемія; закреп через дефіцит фруктів та овочів; нестача поживних речовин тощо. Більше про це можна переглянути в нашій статті.


Кето дієта для початківців.

На сайті Смак Життя є стаття, в якій ми пояснили, з чого почати кето та як підготуватися.


Після того, як ви її прочитали, приступаємо до основного: готуємо тіло.


Початківцям рекомендуємо спершу повністю відмовитись від цукру, солодкого і мучного. Якщо ви ніколи не застосовували безвуглеводні дієти, то почніть з 7-10 днів зміни звичок харчування. Мінімізуйте в раціоні прості вуглеводи. Цей період буде найбільш складним, оскільки перехід організму в такий режим викликає млявість і погіршення самопочуття. Але не лякайтеся, надалі обмін речовин змінюється і тіло починає звикати працювати в жироспалюючому режимі без вуглеводів.


Після цього можна спробувати додати інтервальне голодування — наприклад, за схемою дієти 16/8. Тобто, 8 годин — це вікно, впродовж якого можна споживати їжу, а 16 годин — це харчова пауза. Дотримуйтесь цього режиму як мінімум 5-7 днів. Тоді знизиться рівень глюкози в крові і ви зможете більш плавно перейти до повного кетозу. Важливо не поспішати і дати своєму організму адаптуватися — кето-дієта повинна дотримуватися не менше 4-8 тижнів.


І далі плавно заходьте в кето. Це можна зробити, поступово знижуючи рівень всіх інших вуглеводів в раціоні. Робіть усе по самопочуттю і слідкуйте, аби не було жодних неприємних симптомів.


Якщо вам потрібні кето рецепти, як класичні, так і веганські, тоді пропонуємо переглянути наступну нашу статтю.


Кето дієта для початківців
Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення