Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

Опубліковано: 09.03.2023,   Оновлено: 24.04.2023
Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


27 лютого розпочався Великий піст, який триватиме 7 тижнів й завершиться напередодні Великодня — 15 квітня. У своїй першооснові піст — духовний виклик. Крім духовного переродження, піст ще й про фізичне очищення. Це класний челендж на шляху до здорового харчування.


Розуміємо, що тим, хто звик харчуватися продуктами тваринного походження, цей виклик може стати непростим. Це цілком природньо та логічно, а ми тут, щоб допомогти вам. У цій статті ми запропонуємо вам здорові замінники мʼяса та молочних продуктів, щоб зробити для вас ці 7 тижнів легкими, здоровими та наповненими.


Чим замінити мʼясо та молочні продукти?

Бобові

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

Рекорсменами серед альтернатив мʼясу вважаємо бобові. По-перше, у них дійсно високий вміст білка: у 100 грамах сої міститься 14 г білка, нуту — 25 г, сочевиці червоної — 22 г, коричневої — 21,6 г, маша — 23,5 г. Для порівняння: у 100 г курячого філе білка близько 23 г.


По-друге, цей білок засвоюється організмом краще, ніж білок із мʼяса. А щоб точно вас переконати, додамо, що бобові містять клітковину, фолієву кислоту, вітаміни й мінерали. Тому, це цілий кладезь користі, необхідний здоровому організмові. А в якості бонусу — насиченість бобовими не порівняти ні з яким іншим джерелом рослинного білку. Зʼївши їх, ви відчуватимете ситість довго й не захочете перекусувати кожну годину.


З бобових готують каші, супи, котлети, фалафель, хумус та додають до салатів. Ми не будемо зупинятися детально на рецептах з бобовими, адже ви можете знайти їх за посиланнями, що ми залишили вище. Там же — інформація про харчову цінність та користь кожного окремого продукту ;)


Бобові страви швидкого приготування від “Смак Життя”

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


Розуміємо, що теперішній темп життя такий стрімкий, що іноді не вистачає часу на приготування страв. Саме тому, ми створили лінійку готових сублімованих страв, приготування яких займає до 5-ти хвилин.


Крем-супи

Рекомендуємо спробувати наші крем-супчики:

У складі лише бобові/овочі та натуральні спеції. Є варіанти з сухариками або без них. 

Все, що потрібно: відкрити упаковку, залити воду й супчик готовий. Вам навіть не потрібно посуду, упаковка це передбачає. Тож такий супчик можна носити з собою в сумочці й раптовий приступ голоду зовсім не страшний ;)


Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти



Омлети

Якщо ви не уявляєте ранок без яєшні чи омлету, спробуйте наш нутовий омлет. 

Просто заливаєте суміш водою, розмішуєте й смажите на сковорідці, як звичайний омлет (тільки без яєць та молока).

 На ваш вибір є 4 смаки: 

Хоча ми рекомендуємо спробувати й порівняти всі 4 :)


Тофу

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

За нашою статистикою при переході на рослинне харчування складніше за все буває відмовитись від сиру. Це цілком логічно, адже в сирі містить казеїн, який спричиняє залежність (доведено). Якщо вам також складно уявити життя без сиру, то рекомендуємо приглянутися до тофу. Його ще називають соєвий сир. Це спресований продукт із соєвих бобів, який за консистенцією, виглядом та смаком нагадує звичайний сир. 


Проте, памʼятайте, що тофу — основа, яку потрібно готувати та надавати їй смаку. Тофу можна смажити, запікати, а деякі готують з нього сирники. Ми пропонуємо 4 види тофу різних смаків: 

Знову ж таки, за посиланнями ви можете знайти добірку рецептів та почитати детальніше про користь та поживну цінність.


Веганський фарш

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

Ще один рятівник для тих, кому не вистачає часу на готування. Це сублімоване пюре бобових, яке є основою для приготування котлеток, фалафелю чи паштету. Просто заливаєте водою, залишаєте суміш на 5 хвилин й готуєте страви.

На вибір є фарш:

У складі лише бобові, ніких хімічних домішок, концервантів, барвників та ароматизаторів.


Гриби

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


Гриби — точно не рекорсмени за вмістом білка у складі. Але вони мають свої переваги, завдяки яким ми дуже рекомендуємо включати їх до раціону як альтернативу тваринному білку. Гриби мають багатий амінокислотний склад, що дуже важливо при відмові від мʼяса.


Гриби багаті корисними речовинами, серед яких вітамін А у вигляді каротину, вітаміни В1, В2 та D, а також калій, фосфор, кальцій та залізо.


Для збереження корисних властивостей рекомендуємо тушкувати та запікати гриби замість смаження. 


Цікавий факт: у процесі сушіння грибів вміст білка в них зростає до 10-ти разів. Для прикладу, у 100 г свіжих білих грибів міститься 3,2 г білка, а в сушеній версії — 27,6.

Насіння та горіхи

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

Ще одні рекорсмени за вмістом рослинного білка. Тільки у 100 г гарбузового насіння міститься понад 30 г білка. Памʼятаємо, що у курячому філе його менше — 23 г.

З іншими горіхами та насінням ситуація з білком така:

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти



Крім високого вмісту білка, горіхи мають ще й корисні жири, які покращують роботу серця та судин. З цієї ж причини їх не можна переїдати, адже вони досить калорійні.

Горіхи та насіння допоможуть вам відмовитись від молока тваринного походження, адже з них ви можете приготувати рослинну альтернативу. 

Рекомендуємо спробувати молоко з мигдалю, кешʼю, кунжуту та конопляного насіння. Також горіхи можна вживати як перекус, додавати до салатів, каш або робити рослинне молоко. 

Нагадаємо, ще більше рецептів ви можете знайти за посиланнями до кожного окремого продукту.

Веган-ковбаси, сосики та сири від “Смак Життя”

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти

Спеціально до посту, ми запустили лінійку корисних рослинних напівфабрикатів.

Це ковбаси та сосиски із сої, сейтану (пшеничний білок) та тофу, які за виглядом та смаком дуже нагадують відповідники тваринного походження. У складі, як завжди, лише натуральні рослинні інгредуєнти. Ніяких штучних барвників, консервантів та іншої хімії.


У асортименті є:


Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


Також рекомендуємо спробувати наші культивовані сири на основі кешʼю:

Здається, з цими продуктами навіть не потрібно рекомендувати рецептів. Ви все знаєте самі ;) Просто знайте, що це дуже смачно.


Крупи та суперфуди

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


Почнемо з перших — круп. Якщо ви шукаєте крупи, де вміст білка найвищий, зверніть увагу на:

  • зелену гречку — 21 г білка та всіх 18 амінокислот на 100 г продукту. Крім того, містить у 3 рази більше мікроелементів, ніж всі інші злакові;

  • кіноа — 14 г білка на 100 г продукту. Безглютенова крупа, яка багата на калій, фосфор, магній, кальцій, селен та вітаміни групи В. У нашому асортименті є кіноа біла, чорна, червона та триколірна.

Піст: чим замінити м’ясні та молочні продукти


Особливість суперфудів у високій концентрації поживних речовин, зокрема білка, у складі. Якщо шукати саме джерело білка, то закцентуємо увагу на насіння чіа, спіруліну та протеїн. Чому саме вони:


  • насіння чіа — 17 г білка на 100 г продукту. Крім того, містить в 6 разів більше кальцію, ніж молоко та втричі більше заліза, ніж шпинат. Також чіа є джерелом антиоксидантів та клітковини;

  • спіруліна — 68 г білка на 100 г продукту. Вміст білка в спіруліні вражає, він втричі перевищує вміст білка в м'ясі. Із корисних речовин спіруліна також має хлорофіл, який виводить токсини з організму; вітаміни групи В та фолієву кислоту;

  • протеїни — від 27 до 58 г білка на 100 г продукту (залежно від типу протеїну). У нашому асортименті є протеїн гарбузовий, кокосовий, кунжутний та хемп. Це чудове доповнення до вашого рослинного раціону. Можна вживати як самостійний прийом їжі, розвівши його у воді, соці, йогурті. Або ж додавайте до супів, каш, соусів та інших негарячих страв.



Сподіваємось, наша стаття розвіяла ваш страх та сумніви щодо переходу на рослинне харчування. Адже з тими продуктами, що є зараз, це зробити зовсім нескладно, адже будь-якому улюбленому продукту можна знайти рослинну альтернативу.


Експериментуйте з різноманіттям рослинних продуктів, пробуйте наші страви швидкого приготування та не сумнівайтеся, що у вас все вдасться. Ви точно на правильному шляху. А ми з вами, щоб підтримувати вас у цьому <3




Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення