Пастила - смачна та корисна заміна цукерок. Рецепти
Опубліковано: 20.06.2014, Оновлено: 21.12.2021
Перейти в каталог товарів
Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) — солодощі виготовлені з сушеного пюре фруктів або ягід.
Смак пастили може змінюватися від солодкого до
кисло-солодкого з фруктово-ягідними відтінками залежно від складу.
Традиційну пастилу виготовляли ще в давнину на Київській Русі. Її випікали в печі: піч дає ефект поступового зниження тепла, яке й забезпечує рівномірне підсихання пасти з фруктів чи ягід.
Схожі на пастилу десерти готували в Франції, але з інших фруктів та додавали туди яєчний білок. Такий десерт називали "фруктовий паштет". А в Італії часто готували пастилу з абрикосів у вигляді висушених тонких пластинок.
Пастила все ще зберігає свою популярність по всьому світу:
- містить доступні інгредієнти в складі
- легка у приготуванні
- зберігає усі корисні властивості
- містить доступні інгредієнти в складі
- легка у приготуванні
- зберігає усі корисні властивості
Ми висушуємо пастилу в дегідраторі при низьких температурах, щоб зберегти корисні властивості фруктів. Та не додаємо цукру — у складі лише сушене фруктове пюре і нічого зайвого:)
Фруктову пастилу можна виготовляти з пюре яблук, груш, бананів, ківі, мандарин, сливи. А для ягідної пастили використовують відбірну брусницю, порічки, горобину, малину, чорну смородину, чорницю. Як бачите вибір інгредієнтів дійсно широкий, а це можливість випробувати різноманітні смаки.
Пастилу можна вживати як легкий перекус, з чаєм, лате. А також, це чудовий інгредієнт для десертів, тортів чи тістечок: можна використовувати для начинки або як елемент декору.
Корисні властивості:
- зберігає усі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід, оскільки не проходить термічної обробки. Її готують шляхом випаровування вологи при температурі до 40 градусів;
- сироїдний та дієтичний продукт, рекомендований для дитячого харчування, як заміна цукерок;
- низькокалорійний десерт. Містить лише фрукти та ягоди і зовсім не містить цукру та штучних консервантів;
- багата на клітковину та природні пектини, які сорбують і виводять токсини з організму;
- ми підрахували, що 75 г пастили = 750-1000 г. свіжих фруктів та ягід. Тому достатньо 1-2 пастилок в день, щоб наповнити організм необхідними вітамінами та амінокислотами;
- концентрований продукт — при сушінні
зменшується в розмірах в 10-15 разів!
Пастила для дітей
Пастила — хороша заміна цукерок. Всі батьки хочуть, щоб діти росли здоровими, а всі діти люблять солодощі, тому питання користі стоїть особливо гостро. Ми пропонуємо пастилу — як корисну альтернативу для дітей.
Можна вводити пастилу з 1 року у невеликих кількостях і поступово доводити до 40-50 грам.
Такий десерт містить багато цінних для організму мікроелементів, зокрема залізо, фосфор, натрій, калій та кальцій.
А також, важливі вітаміни РР та В1, які потрібні для здорової нервової, серцево-судинної системи та забезпечення організму енергією.
Як приготувати пастилу?
Традиційний склад
пастили — подрібнені фрукти, ягоди, за смаком можна додавати мед.
Пюре висушують на спеціальному піддоні на пергаментному папері в духовці чи в спеціальній сушарці — дегідраторі.
Важливо: якщо в приготуванні використовувати мед, то пастилу потрібно сушити при температурі не більше 45 °.
Можна експериментувати із поєднанням
усіляких фруктів,
овочів і ягід.
Декілька порад з власного досвіду. Пастила з шовковиці, вишні, черешні,
сливи, смородини, агрусу, винограду дуже довго сохне і навіть у готовому вигляді може зберігати липкість.
Щодо овочів — вони крихкі і швидко пересихають,
тому виходить не пастила, а "чіпси". Лише томати більш в'язкі, із них можна приготувати дуже смачну пастилу.