Рис Басматі екстра (непропарений)
Про глютен
- Рис Басматі є безглютеновим.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Такий рис можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Чим особливий рис Басматі (екстра, не пропарений)?
- Басматі — це різновид індійського рису з тонкими довгими зернами.
- Екологічно чистий продукт — не накопичує солі важких металів та інші хімічні сполуки.
- Має низький глікемічний індекс — 55, а тому повільно піднімає рівень глюкози в крові та дає тривалу ситість.
- За вмістом амінокислот займає перше місце серед усіх сортів рису.
- Містить вітаміни групи В, які зміцнюють центральну нервову систему. Особливо багатий на В3 (2,1 мг) — знижує рівень холестерину в крові.
- Джерело таких мікроелементів: калій (77 мг), фосфор (71 мг), магній (23 мг), кальцій (11 мг). Завдяки багатому складу регулярне вживання рису — профілактика дефіцитів в організмі.
Як вживати рис Басматі (екстра, не пропарений)?
- Рис Басматі легкий у приготуванні. Записуйте рецепт:)
Беремо 1 частину рису та 2 частини киплячої підсоленої води, проварюємо на маленькому вогні 15-20 хв без кришки. Знімаємо рис з вогню, накриваємо кришкою та даємо йому настоятись ще 20 хвилин. Ароматний рис готовий!
Пам'ятайте: після приготування рис збільшиться в об'ємі в 3 рази.
- Саме не пропарений рис ідеально підходить для приготування каш та супів. Після варки він стає більш розвареним та густим.
- Використовуйте як гарнір до риби або морепродуктів. Добре смакує з овочами, грибами та прянощами.
Беремо 1 частину рису та 2 частини киплячої підсоленої води, проварюємо на маленькому вогні 15-20 хв без кришки. Знімаємо рис з вогню, накриваємо кришкою та даємо йому настоятись ще 20 хвилин. Ароматний рис готовий!
Пам'ятайте: після приготування рис збільшиться в об'ємі в 3 рази.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Як приготувати ідеальний “Басматі”
Інгредієнти:
1. Рис “Басматі” - 2 склянки;
2. Вода для замочування рису + вода для приготування рису;
3. Олія - 2 ст. л.;
4. Сіль - ½ ч.л.;
5. Кмин - ½ ч.л.;
6. Чорний перець - ¼ ч. л.
Приготування:
1. Секрет приготування полягає в замовчуванні рису. В каструлю наберіть води і засипте рис. Залиште на 30 хв., після чого вилийте воду, промийте рис і знову наберіть води для приготування рису в пропорції 1:1,5.
2. Накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння на великому вогні. Коли рис закипить, зніміть кришку та продовжуйте варити до повної готовності.
3. Якщо необхідно - злийте воду, поверніть рис в каструлю, додайте олію, спеції та постійно помішуючи тушкуйте рис ще 2 хв. на маленькому вогні.
Смачного!
Індійський лимонний рис
(Німбу Чавал)
Інгредієнти:
Рис Басматі - 2 скл. (350 м);
Кокосова олія - 3 ст.л.;
Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
Насіння гірчиці — 1½ ч.л.;
Стручок зеленого гострого перцю (нарізаний) — 1 шт.;
Вода — 3½ скл. (825 мл.);
Сіль — 2 ч.л.;
Куркума (за бажанням) — 1 ч.л.;
Карі — 1 ч.л.;
Кориця (паличка довж. 5 см) — 1 шт.;
Лимонний сік — ½ скл. (125 мл.);
Лимон — 1 шт.;
Петрушка — 5-6 стебел.
Приготування:
1. Підготовка рису. Якщо ви бажаєте, щоб ваш рис був з мінімальною кількістю шкідливих хімічних елементів, його потрібно правильно приготувати:
2. Добре промийте рис, поки вода не буде прозорою, замочіть на ніч в чистій воді.
3. Підготовлений рис відкиньте на друшляк або сито і дайте воді стекти. Тим часом розігрійте в каструлі 1 ст.л. олії на середньому вогні. В каструлю додайте зіру, гірчицю, карі і корицю. Коли колір насіння зіри зміниться, покладіть туди ж нарізаний перець, а потім осушений рис. Обсмажуйте рис, помішуючи, 2-3 хв.
4. Коли зерна почнуть ставати прозорими, налийте в рис солону воду, доведіть до кипіння і дайте їй покипіти 1 хв. (Якщо ви хочете, щоб рис був жовтого кольору, разом з водою додайте куркуму.) Накрийте каструлю кришкою. Зменшіть вогонь і варіть близько 20 хв, поки рис не вбере в себе всю воду. Зніміть кришку і вийміть шматочки кориці.
5. Збризніть рис лимонним соком і полийте зверху 2 ст.л. олії. Варіть без кришки ще 2-3 хв. Обережно перемішайте рис виделкою.
6. Покладіть в кожну порцію частинку лимона і гілочку петрушки .
Присмак цій страві надає в основному лимон, тому намагайтеся не перевищувати рекомендовану кількість прянощів.
Чудово підходить для будь якого прийому їжі. Але в обмеженій кількості у вечірній час.
Азійський кокосовий рис
Інгредієнти:
¼ склянки мигдалю
1 склянка рису “Басматі”
1 банка кокосового молока
1 ст. л. соку лайма
½ ч. л. солі
¼ чашки води
2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі
¼ склянки нарізаної кінзи + для оформлення страви
Приготування:
1.На сухій сковорідці підсмажте мигдаль до золотистого кольору.
2.Змішайте кокосове молоко з водою в каструлі з товстим дном, додайте рис, кінзу, цибулю, спеції, сік та мигдаль та поставте варитися на маленький вогонь.
3.Готовий рис залиште на 15 хв., додайте кінзу, перемішайте все разом.
Смачного!
Інгредієнти:
1. Рис “Басматі” - 2 склянки;
2. Вода для замочування рису + вода для приготування рису;
3. Олія - 2 ст. л.;
4. Сіль - ½ ч.л.;
5. Кмин - ½ ч.л.;
6. Чорний перець - ¼ ч. л.
Приготування:
1. Секрет приготування полягає в замовчуванні рису. В каструлю наберіть води і засипте рис. Залиште на 30 хв., після чого вилийте воду, промийте рис і знову наберіть води для приготування рису в пропорції 1:1,5.
2. Накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння на великому вогні. Коли рис закипить, зніміть кришку та продовжуйте варити до повної готовності.
3. Якщо необхідно - злийте воду, поверніть рис в каструлю, додайте олію, спеції та постійно помішуючи тушкуйте рис ще 2 хв. на маленькому вогні.
Смачного!
Індійський лимонний рис
(Німбу Чавал)
Інгредієнти:
Рис Басматі - 2 скл. (350 м);
Кокосова олія - 3 ст.л.;
Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
Насіння гірчиці — 1½ ч.л.;
Стручок зеленого гострого перцю (нарізаний) — 1 шт.;
Вода — 3½ скл. (825 мл.);
Сіль — 2 ч.л.;
Куркума (за бажанням) — 1 ч.л.;
Карі — 1 ч.л.;
Кориця (паличка довж. 5 см) — 1 шт.;
Лимонний сік — ½ скл. (125 мл.);
Лимон — 1 шт.;
Петрушка — 5-6 стебел.
Приготування:
1. Підготовка рису. Якщо ви бажаєте, щоб ваш рис був з мінімальною кількістю шкідливих хімічних елементів, його потрібно правильно приготувати:
2. Добре промийте рис, поки вода не буде прозорою, замочіть на ніч в чистій воді.
3. Підготовлений рис відкиньте на друшляк або сито і дайте воді стекти. Тим часом розігрійте в каструлі 1 ст.л. олії на середньому вогні. В каструлю додайте зіру, гірчицю, карі і корицю. Коли колір насіння зіри зміниться, покладіть туди ж нарізаний перець, а потім осушений рис. Обсмажуйте рис, помішуючи, 2-3 хв.
4. Коли зерна почнуть ставати прозорими, налийте в рис солону воду, доведіть до кипіння і дайте їй покипіти 1 хв. (Якщо ви хочете, щоб рис був жовтого кольору, разом з водою додайте куркуму.) Накрийте каструлю кришкою. Зменшіть вогонь і варіть близько 20 хв, поки рис не вбере в себе всю воду. Зніміть кришку і вийміть шматочки кориці.
5. Збризніть рис лимонним соком і полийте зверху 2 ст.л. олії. Варіть без кришки ще 2-3 хв. Обережно перемішайте рис виделкою.
6. Покладіть в кожну порцію частинку лимона і гілочку петрушки .
Присмак цій страві надає в основному лимон, тому намагайтеся не перевищувати рекомендовану кількість прянощів.
Чудово підходить для будь якого прийому їжі. Але в обмеженій кількості у вечірній час.
¼ склянки мигдалю
1 склянка рису “Басматі”
1 банка кокосового молока
1 ст. л. соку лайма
½ ч. л. солі
¼ чашки води
2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі
¼ склянки нарізаної кінзи + для оформлення страви
Приготування:
1.На сухій сковорідці підсмажте мигдаль до золотистого кольору.
2.Змішайте кокосове молоко з водою в каструлі з товстим дном, додайте рис, кінзу, цибулю, спеції, сік та мигдаль та поставте варитися на маленький вогонь.
3.Готовий рис залиште на 15 хв., додайте кінзу, перемішайте все разом.