

Чорний перець
Чим особливий чорний перець?
- Чорний перець — це висушені плоди зі зморшкуватою поверхнею червоно-бурого чи чорного кольору.
- Запах у нього пряний, а смак — насичений, гостро-пекучий.
- Має сильні протимікробні і антисептичні властивості, тому є ефективною профілактикою простуд і захворювань дихальної системи.
- Містить речовину піперин, яка знижує рівень "поганого" холестерину в крові і глюкози.
- Чорний перець багатий на ефірні масла. Вони корисні для травлення — підвищують апетит і стимулюють виділення шлункового соку.
- Містить калій, який розріджує кров і укріплює кровоносні судини. Використовуйте чорний перець, як профілактику виникнення серцево-судинних захворювань.
Як використовувати чорний перець?
- Чорний перець — найуніверсальніша пряність: додавайте його абсолютно до всіх страв, щоб збагатити аромат та підкреслити смак їжі.
- Цілі горошини переважно використовують у консервації овочів та грибів. А мелений — додають до гарячих страв, оскільки в нього інтенсивніший аромат та смак.
- Чорний перець поєднується з усіма прянощами та спеціями.
- Лайфхак від нас ❤️
Особливо корисно додавати чорний перець до сирої та холодної їжі. Це полегшить її перетравлення і засвоєння.
Особливо корисно додавати чорний перець до сирої та холодної їжі. Це полегшить її перетравлення і засвоєння.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Утриматись від вживання при виразці шлунку, оскільки чорний перець подразнює слизову шлунку.
Рис з морквою і кокосом
Інгредіенти:
Довгий рис — 1 скл.
Кокосова олія або масло Гхі — 2 ст.л.
Насіння кунжуту (або кеш’ю) — 1.5 ст.л.
Гвоздика — 6 бутонів
Чорний перець цілий — 6 горошин
Кориця (паличка довж. 4 см) — 1 шт.
Кокосова стружка — 3 ст.л.
Вода — 2 скл.
Морква (очищена і нашаткована) — 1.5 скл.
Сіль морська — 1/4 ч.л.
Родзинки — 2 ст.л.
Приготування:
Ретельно промийте рис, вимочіть і просушіть. Розігрійте олію в товстодонній каструлі на середньому вогні. Не доводячи до появи диму, киньте в олію насіння кунжуту, гвоздику, чорний перець, паличку кориці і кокосову стружку. Смажте, помішуючи, поки стружка не стане золотистою. Всипте рис і обсмажуйте його декілька хвилин, поки зерна рису не стануть злегка прозорими.
Додайте воду і решту компонентів, підсильте вогонь і доведіть до кипіння. Зробіть вогонь мінімальним, накрийте щільною кришкою, і нехай повільно кипить без помішування 20-25 хв, поки рис не стане повітряним, овочі м'якими, а вся рідина не вбереться.
Вимкніть вогонь і залиште рис під кришкою на 5 хв, щоб ніжні зерна стали твердіші. Перед самою подачею на стіл зніміть кришку і розпушіть гарячий рис виделкою.
Примітка. Цей золотистий рис з прожилками нашаткованої моркви і підсмаженою кокосовою стружкою має солодкуватий присмак через додавання родзинок. Гвоздику, горошини чорного перцю і паличку кориці краще перед подачею на стіл вийняти з рису.
Ця страва ідеально підходить для обіду або вечері.