

Духмяний перець
Чим особливий духмяний перець?
- Перець духмяний (ямайський, гвоздичний або англійський перець) — висушені незрілі ягоди, з пекучим смаком і пряним сильним ароматом.
- За смаком і ароматом нагадує суміш чорного перцю, гвоздики і мускатного горіха.
- Містить ефірні олії, які додають енергії, бадьорості і сил.
- Насичений калієм, тому нормалізує водно-сольовий обмін, мозкову активність і попереджає набряки.
- Духмяний перець — потужний антисептик, який захищає організм від патогенних бактерій та мікробів.
Як використовувати духмяний перець?
- Це універсальна пряність. Додавайте його в усі страви: супи, борщі, каші, підливи, салати, крупи і бобові.
- Використовуйте для ароматизації варення, десертів, кондитерських виробів. Можна додавати у фруктові напої, каву та чай.
- Духмяний перець чудово поєднується з усіма прянощами.
- Радимо додавати перець у страву на початку приготування. Тоді аромат повністю розкриється.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Томатна сальса
Інгредієнти:
Томати різані — 200 г
Вода — 300 мл.
Оливкова олія — 0,5 скл
Часник — 3 зуб.
Базилік (свіжий) — 1 пучок;
Перець чорний — 2-3 горошини
Рожевий перець/духмяний — 2-3 горошини
Сіль (морська харчова) — за смаком.
Приготування:
1. Базилік вимийте і обсушіть. Томати з'єднайте з водою в ємності, де буде зберігатися томатна сальса. Часник очистіть і роздавіть зубчики плоскою частиною ножа (у такому вигляді зубчики будуть довго віддавати аромат і за потреби їх завжди можна виловити). Додайте часник до томатів. Листочки базиліка, дрібно порвіть руками і додайте в суміш. Додайте велику щіпку солі. Перець тут саме в горошинах, тому той, що вже мелений, найчастіше особливого смаку і аромату не додає страві зовсім, тільки гостроту.
А в цьому соусі будь-який смак важливий, тому горошини перцю варто потовкти перед самим додаванням в соус. Добре до чорного перцю додати пару горошин духмяного або рожевого перцю. Залийте оливковою олією і перемішайте.
2. Томатна сальса буде смачнішою після кількох годин зберігання у холодильнику, з часом смак страви буде тільки покращуватись.
Максимальний термін зберігання – 4 дні.
Варіантів використання томатної сальси безліч.
Її можна використовувати до брускет, снеків, лавашу, додавати в овочеві салати, канапки, поливати нею пасту, страви з овочів (особливо з баклажанів) та тофу.
Смачного!