Орегано (материнка)
Чим особливе орегано (материнка)?
- Орегано або материнка — це пряність з приємним, тонким запахом і пряним, гіркуватим смаком.
- Містить клітковину та дубильні речовини, які стимулюють травлення і попереджають дисбактеріоз.
- Джерело антиоксидантів, а особливо вітаміну С. Таке співвідношення вітамінів вповільнює процеси старіння і знижує ризики новоутворень.
- Орегано має відхаркувальну дію, тому ефективне при кашлі, бронхіті чи запаленні дихальних шляхів.
Як використовувати орегано (материнка)?
- Традиційна пряність середземноморської кухні — додавайте до піци, пасти, супів (особливо томатних), страв із бобових та овочів. Смакує в омлетах, м'ясних і рибних стравах.
- Добре поєднується з базиліком, майораном, тим’яном, часником, чорним та духмяним перцем.
- Маленька порада :)
Краще додавати орегано за кілька хв до готовності, щоб зберегти яскравий аромат.
Краще додавати орегано за кілька хв до готовності, щоб зберегти яскравий аромат.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- НЕ можна вживати вагітним жінкам. Орегано викликає скорочення матки, а це може призвести до ранніх пологів.
Класичний гаспачо
Томати у власному соку або свіжі — 700 г.
Перець болгарський кольоровий — 3 шт.
Цибуля червона — 1 шт.
Часник — 2 зубчики.
Стебло селери — 1 шт.
Олія кокосова — 2 ст.л.
Орегано — 1 ч.л.
Базилік зелений — 2 гілочки.
Базилік червоний — 1 гілочка.
Хліб цільнозерновий з висівками — 4 шматки.
Сіль морська — за смаком.
Чорний перець — за смаком.
Приготування:
1. У склянку блендера викладіть томати, чверть зеленого, жовтого і половину червоного перцю. Додайте четвертинки очищеної червоної цибулі, часник і селеру. Влийте 2 ст.л. олії, додайте чорний перець, сіль, орегано і базилік. Все зблендуйте.
2. Приготуйте грінки. Візьміть шматки хліба, розріжте по діагоналі, викладіть на деко, скропіть олією, посипте сіллю, орегано і запечіть.
3. При подачі прикрасьте гаспачо зеленим, і червоним базиліком, і олією. Подавайте з грінками.
Смачного!
Чудово підходить для будь-якого прийому їжі.