Продукти, які варто забрати з раціону

Опубликовано: 22.12.2022,   Обновлено: 03.04.2023

Найчастіше кажуть: “От це їжте, щоб бути здоровим”. Ми підійдемо з іншого боку: “А що не варто їсти, щоб бути здоровим”. 

У цій статті ви дізнаєтеся чому варто відмовитися від певних продуктів, як вони впливають на наше тіло та здоров’я.
Продукти, які варто забрати з раціону

Цукор: чому варто відмовитися та чим заміняти

Продукти, які варто забрати з раціону
Рафінований білий цукор – пусті калорії, які вміють дуже швидко маніпулювати рецепторами та приводити до залежності. А ще, цукор прискорює старіння шкіри, підсилює запальні процеси, провокує висипи, шкіра стає дряблою. Якщо мати бажання полякати, то можна продовжити, але ціль — донести, що білого цукру в житті забагато. Для здоров’я краще, якщо його забрати.

Білий цукор у 99% наших соусів, маринадах, рисі в суші, соках з концентратів, хлібі, ковбасах, попкорнах, вівсянках швидкого приготування, фруктових йогуртах, молочних коктейлях , морозивах, шарлотках і навіть пиріжках з капустою.

Ми норму набираємо навіть тоді, коли не додаємо його в каву й навіть тоді, коли не любимо солодке.

Корисні альтернативи білому цукру

Продукти, які варто забрати з раціону


Перший крок, щоб відмовитися від цукру — не відрізати в один момент, а замінити його корисними альтернативами:


Так, вони теж солодкі та калорійні. Проте, окрім калорій, мають у собі вітаміни та мікроелементи, на відміну від звичайного цукру. 

Наступний крок – замінити цукор на фрукти та ягоди. Рекомендуємо обирати цільні продукти, бо вони багаті на клітковину, тому будуть врівноважувати й сповільнювати скачки глюкози та інсуліну. 

У статті « Якщо хочете відмовитися від цукру» ми детальніше розповіли як зрозуміти, що ви вживаєте забагато цукру. Та які продукти обрати, аби зменшити тягу до солодкого.

Що робить з нашим тілом кава?

Продукти, які варто забрати з раціону
Ми виділили шість основних фактів про каву, які пояснюють, чому не варто зловживати нею:

1. Кава дає заряд бадьорості та енергії. Це правда :) Як це відбувається? Кофеїн стимулює вироблення гормонів в наднирниках: норадреналін, дофамін, серотонін. У нормі вони виділяються під час стресу та емоційного підйому. Тобто, кофеїн обманює природні механізми нашого тіла.

Проте, це раптово та стресово для організму, ми одразу відчуваємо приплив сил та концентрацію, але згодом це переростає у нервове і тривожне збудження. Американська асоціація психологів часто ставить діагноз «Тривожність від кофеїну», який виникає, якщо пити забагато кави протягом дня.

Ми за те, щоб енергію брати не тимчасовими штучними стимуляторами, а від позитивних емоцій, сонечка та живої їжі.

2. Кава погіршує якість сну. Кофеїн блокує аденозинові рецептори в мозку, які відповідають за гальмування — допомагають нам заснути. Тому, не рекомендуємо пити каву мінімум за 5 год до сну

3. Кава діє як сечогінний засіб: різко забирає воду з клітин і виводить її. Але це може призвести до зневоднення та вимивання з сечею важливих мінералів: кальцій, магній, калій. 

Щоб попередити, рекомендуємо кавоманам завжди пити склянку води перед чашкою кави.

4. Кава підвищує кислотність у шлунку — вона одна із причин гастриту та ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).

5. Кава викликає залежність. Кожного разу хочеться дозу підвищити, а якщо різко відмовитися — головна біль, апатія тут як тут. 

6. Кава перешкоджає засвоєнню вітамінів та мінералів. 
Тому до, під час та одразу після їжі не рекомендуємо пити каву. 

Найбільший плюс кави — ваш улюблений смак та аромат і задоволення:)

Ви обираєте скільки і коли її вживати та якщо готові спробувати відмовитися від напою, робіть це поступово. 

У статті «Якщо хочете відмовитися  від кави» розповіли як зробити процес відмови від кави легшим.

М’ясні продукти: чому не варто зловживати

Продукти, які варто забрати з раціону
Їсти тварин чи ні – завжди ваш вибір. Ми у Смак Життя за рослинний раціон, проте розуміємо, що не всі готові на такий ж крок. Наша ціль не відмовити вас від тваринного білка, а пояснити ризики і вказати правильні дії.

Згідно планетарної дієти, у раціоні допускається вживання тваринних продуктів (зокрема м’яса), але це не обов’язково. Цю дієту склали більше 30 вчених, що багато років вивчали медичні дослідження по харчуванню. З усіх тваринних продуктів вчені рекомендують відмовитися від вживання червоного м’яса, тому що шкодить нашому здоров’ю.

Чому ми не рекомендуємо зловживати мʼясо:

  • містить холестерин і насичені жири, які шкідливі для здоров’я серцево–судинної системи;
  • у м’ясі немає клітковини, яка важлива для здорового травлення. Тому завжди поєднуйте тваринний білок із зеленню чи овочами;
  • тваринний білок має повний амінокислотний склад, що збільшує ризик колоректального раку та інших органів;
  • містить стероїдні гормони, які дають тваринам з метою швидшого росту. Людині це шкодить збоями у  власного гормональному фоні.
Вчені рекомендують вживати до 5-10% тваринних продуктів від усього раціону, щоб це не шкодило здоров’ю. 5-10 % – 1 порція м’яса (стейк)/місяць чи 2 порції риби/ тиждень. І краще надавати перевагу домашнім продуктам, а не з магазину.

Молочні продукти

Продукти, які варто забрати з раціону
Не наполягаємо, не забираємо і не критикуємо вибір. Ми розказуємо свій погляд, підхід і ділимося своїм сприйняттям.

Молоко — їжа новонароджених ссавців. Воно створене спеціально для новонародженого тіла і ще недозрівших органів, які не можуть споживати тверду їжу. Згодом, органи розвиваються, ми додаємо в свій раціон нові продукти й потреба в молоці зникає.

Природою задумано збалансувати мамине молоко під потреби її дитини, тому коров'яче молоко ідельно підходить для теляток, собаче – для цуценяток, олені п'ють молоко олениць, для новонароджених діток — людське і т.д.

Порівнюючи розміри немовлят і телят, стає зрозуміло, що потреби цих ссавців кардинально відрізняються. Телятко має збільшитися вдвічі за 45 днів, дитина за 180 днів. Не можуть вони однаково розвиватися. Не однакового складу молока вони потребують, не однакові у них органи. Не однакове природа створила молоко.

Люди — єдині, хто п'є молоко протягом життя. Якщо у тварин потреба відпадає, то чому ми продовжуємо?


Переваги, через які, на нашу думку, люди вживають молоко

1. Містить багато кальцію. Для кісток треба!

Не так багато і засвоїться не весь :(

Порівняйте, скільки кальцію у рослинних продуктах:

  • молоко — 120 мг/100 г;
  • кунжут — 1474 мг/100 г;
  • мак — 1438 мг/100 г;
  • чіа — 631 мг/100 г;
  • соя — 348 мг/100 г

Кальцій молока засвоюється на 10%, інших продуктів — на 50-60%.

2. Багате на білок

Для початку, розберемося, що нам непотрібна велика кількість білка. Для чоловіків достатньо 55 г на день, а для жінок — 45 г.

Цю кількість легко набрати з рослинної їжі. У молоці не так багато білка.

  • молоко — 3,3 г/100 г;
  • соєве молоко — 40 г/100 г;
  • сухе кокосове молоко — 21 г/100 г;
  • кіноа — 14 г/100 г.

До того ж, цей білок — казеїн, до якого у значної частини населення може виникати алергія.

Існує ще безліч альтернатив по білках: гарбузове насіння, льон, чіа, соя, горіхи

Продукти, які варто забрати з раціону

3. Молоко смачне

Молоко нам подобається через казоморфін. Це природній наркотик, який входить до його складу для того, щоб теля не відмовлялося від їжі і вижило.

Найбільше його міститься у домашньому сирі. Саме тому від сирничків нам ох як не хочеться відвикати :)

Для нас однією з найбільших переваг молока — поживна цінність. Ситне, достатньо і білків, жирів, вуглеводів. Збалансоване по смаку, консистенції. Проте, у магазинному молоці залишився лише смак. Через збільшений термін придатності, термічну обробку, пастеризацію, молоко зберегло не найкорисніше.  Через те, якщо бажаєте отримати його поживність, вживайте домашнє, чисте.

А якщо хочеться ще і піклуватися про здоров’я — вживайте, проте не вводьте у щоденний раціон. Смакуйте, коли є класна можливість, сильне бажання, а не тому, що у нашого організма є потреба. Немає :( 

Споживаючи молоко 1-2 рази в місяць, ви не нашкодите собі.

Як безболісно скоротити кількість? Вживали щодня — спробуйте через день, далі — через 2 дні і так поки кількість молока в раціоні на стане малою. Якщо дуже захотілося, не забороняйте собі:)

А ще класний варіант — заміняти. Існує безліч альтернатив: кокосове, вівсяне, макове, соєве, мигдалеве.

Джанк-фуд: що це та як впливає на наше здоров’я

Продукти, які варто забрати з раціону
Джанк-фуд в буквальному перекладі означає «сміттєва або нездорова їжа з пустими калоріями». 

Що відноситься до джанк-фуду:
  • чіпси та сухарики;
  • газовані напої;
  • шоколадні батончики;
  • макарони швидкого приготування;
  • солоні горішки;
  • кава 3в1;
  • напівфабрикати.
Їжа з пустими калоріями – та, яка окрім калорій, не містить більше нічого, у ній немає вітамінів, мінералів, клітковини. Проте шкідливість джанк-фуду не лише в цьому.

Така їжа насичена харчовими добавками: емульгаторами, консервантами, пальмовою олією, підсилювачами смаку. Ці складники підсилюють наші смакові рецептори, які буквально змушують нас їсти більше.

У результаті зникає задоволення від нормальної їжі: овочів, фруктів, зелені. Смакові рецептори звикають до дуже насичених смаків. Це загрожує здоров’ю, бо з’являються зайві кілограми, погіршується травлення, страждає мікробіом й на додачу – залежність від такої їжі. Єдине правильне рішення — відмовитися від цих продуктів.

Хороша новина в тому, що з’являється багато компаній здорового харчування, які виготовляють здорові альтернативи такої їжі й ми одна із них.

У нашому асортименті великий вибір здорових снеків.

Смажена олія: чому ми у Смак Життя проти смаженої їжі

Продукти, які варто забрати з раціону
Причина 1. Будь-які підігріті олії втрачають користь, а при дуже високих температурах взагалі перетворюються у трансжири.
 
Причина 2. Калорійність страви збільшується в рази після смаження. Тому що жири мають удвічі більше калорій, ніж білок чи вуглевод.

Розуміємо, що одразу буде важко відмовитися від смажених шкоринок, якщо ви їх любитель. Тому, як завжди, пропонуємо кращі альтернативи та кроки до зменшення такої їжі у раціоні. 

Крок 1. Перейдіть на правильні олії. 

Так, олії справді діляться на ті, що підходять для смаження і ті, що не підходять. Все тому, що кожна олія має свою температуру димлення. Це та температура, при досягненні якої олія починає диміти на сковороді. З цього моменту починається утворення токсичних і канцерогенних речовин.

Токсичні та канцерогенні речовини, що утворюються при нагріванні олії: акролеїн, криламід, поліциклічні ароматичні вуглеводні (коронен, хризен, бензпірен та інші).

На яких оліях все ж таки можна смажити?

Продукти, які варто забрати з раціону

  • Кокосова олія — один з варіантів. Проводили таке дослідження: смажили на кокосовій олії 8 годин безперервно. Після цього вона все ще залишалась доброю.

  • Олія авокадо має температуру димлення — 270 С. А смак — ледь горіховий.
  • Олія виноградних кісточок має легкий горіховим смаком. Її  температура димлення — 230 С.
  • Масло Гхі – вершкове масло, але топлене. Тобто чистий жир, з якого вже видалили молочний білок та лактозу.

Всі інші рослинні сиродавлені олії: лляна, з насіння гарбуза, хемп тощо — дуже класно вживати без термічної обробки. Заправляти ними салати. Так у них зберігається максимум користі для нашого організму.


Крок 2. Спробувати запікати, відварити або приготувати на пару чи посмажити на воді їжу.


Будьте здорові!


Кошик
Итого: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформить заказ