Продукти, які варто забрати з раціону
Цукор: чому варто відмовитися та чим заміняти
Корисні альтернативи білому цукру
- сиропи агави, цикорію, топінамбура, кленовий, фініковий;
- мед;
- цукор мусковадо, тростинний, кокосовий, еритрол, стевія;
- сухофрукти: фініки, курага, родзинки, журавлина та інші.
Що робить з нашим тілом кава?
М’ясні продукти: чому не варто зловживати
- містить холестерин і насичені жири, які шкідливі для здоров’я серцево–судинної системи;
- у м’ясі немає клітковини, яка важлива для здорового травлення. Тому завжди поєднуйте тваринний білок із зеленню чи овочами;
- тваринний білок має повний амінокислотний склад, що збільшує ризик колоректального раку та інших органів;
- містить стероїдні гормони, які дають тваринам з метою швидшого росту. Людині це шкодить збоями у власного гормональному фоні.
Молочні продукти
1. Містить багато кальцію. Для кісток треба!
Не так багато і засвоїться не весь :(
Порівняйте, скільки кальцію у рослинних продуктах:
- молоко — 120 мг/100 г;
- кунжут — 1474 мг/100 г;
- мак — 1438 мг/100 г;
- чіа — 631 мг/100 г;
- соя — 348 мг/100 г
Кальцій молока засвоюється на 10%, інших продуктів — на 50-60%.
2. Багате на білок
Для початку, розберемося, що нам непотрібна велика кількість білка. Для чоловіків достатньо 55 г на день, а для жінок — 45 г.
Цю кількість легко набрати з рослинної їжі. У молоці не так багато білка.
- молоко — 3,3 г/100 г;
- соєве молоко — 40 г/100 г;
- сухе кокосове молоко — 21 г/100 г;
- кіноа — 14 г/100 г.
До того ж, цей білок — казеїн, до якого у значної частини населення може виникати алергія.
Існує ще безліч альтернатив по білках: гарбузове насіння, льон, чіа, соя, горіхи…
3. Молоко смачне
Молоко нам подобається через казоморфін. Це природній наркотик, який входить до його складу для того, щоб теля не відмовлялося від їжі і вижило.
Найбільше його міститься у домашньому сирі. Саме тому від сирничків нам ох як не хочеться відвикати :)
Для нас однією з найбільших переваг молока — поживна цінність. Ситне, достатньо і білків, жирів, вуглеводів. Збалансоване по смаку, консистенції. Проте, у магазинному молоці залишився лише смак. Через збільшений термін придатності, термічну обробку, пастеризацію, молоко зберегло не найкорисніше. Через те, якщо бажаєте отримати його поживність, вживайте домашнє, чисте.
А якщо хочеться ще і піклуватися про здоров’я — вживайте, проте не вводьте у щоденний раціон. Смакуйте, коли є класна можливість, сильне бажання, а не тому, що у нашого організма є потреба. Немає :(
Споживаючи молоко 1-2 рази в місяць, ви не нашкодите собі.
Як безболісно скоротити кількість? Вживали щодня — спробуйте через день, далі — через 2 дні і так поки кількість молока в раціоні на стане малою. Якщо дуже захотілося, не забороняйте собі:)
А ще класний варіант — заміняти. Існує безліч альтернатив: кокосове, вівсяне, макове, соєве, мигдалеве.
Джанк-фуд: що це та як впливає на наше здоров’я
- чіпси та сухарики;
- газовані напої;
- шоколадні батончики;
- макарони швидкого приготування;
- солоні горішки;
- кава 3в1;
- напівфабрикати.
Смажена олія: чому ми у Смак Життя проти смаженої їжі
На яких оліях все ж таки можна смажити?
- Кокосова олія — один з варіантів. Проводили таке дослідження: смажили на кокосовій олії 8 годин безперервно. Після цього вона все ще залишалась доброю.
- Олія авокадо має температуру димлення — 270 С. А смак — ледь горіховий.
- Олія виноградних кісточок має легкий горіховим смаком. Її температура димлення — 230 С.
- Масло Гхі – вершкове масло, але топлене. Тобто чистий жир, з якого вже видалили молочний білок та лактозу.
Всі інші рослинні сиродавлені олії: лляна, з насіння гарбуза, хемп тощо — дуже класно вживати без термічної обробки. Заправляти ними салати. Так у них зберігається максимум користі для нашого організму.
Крок 2. Спробувати запікати, відварити або приготувати на пару чи посмажити на воді їжу.
Будьте здорові!