Вчимося читати етикетку. Яких складників не повинно бути у вашій їжі?

Опубликовано: 09.03.2018,   Обновлено: 13.11.2019

Чи вірите ви етикеткам? Чи перевіряєте складники продукту перед купівлею?

Через цю звичку я не купую дуже багато їстівних речей.

Вміння читати інгредієнти необхідне. Будь-хто може написати на етикетці, що продукт органічний, екологічний, без цукру, без дріжджів, але коли ви не лінуєтесь пошукати складники на зворотному боці пакування стає зрозуміло, що вірити можна не всьому.


Сьогодні ми не будемо спілкуватись про довіру, а поговорімо про ті шкідливі додатки, які краще не купувати та навчимося читати склад товару.


Мабуть, ви вже чули про те, що інгредієнти вказуються по мірі спадання. Тобто, на першому місці складник, якого найбільше, а на останньому відповідно найменше.


Візьмімо для прикладу склад всім відомої “Нутелли”:


Цукор, пальмова олія, лісовий горіх 13%, знежирене какао 7,4 %, знежирене сухе молоко 5%, лактоза, суха сироватка, емульгатор (соєвий лецитин), ароматизатор ідентичний натуральному (ванілін)


З цього переліку стає зрозумілим, що найбільше в улюбленій дитячій пасті цукру та пальмової олії. Найменше ароматизатора та соєвого лецитину. Горіхи та какао десь посередині, але з такою кількістю цукру ті горіхи вже користі не принесуть.


Розберемо інгредієнти:


  • Цукор - тут все давно зрозуміло. Ви вже чули і читали сотні дискусій про його шкоду, тому не будемо зупинятися, просто наголосимо, що існує багато альтернатив цукру і вони значно корисніші.


  • Пальмова олія - один з найдешевших інгредієнтів для кондитерської сфери, тому ви знайдете її в кожному другому продукті. Для солодощів зазвичай використовують рафіновану пальмову олію, яка є дешевою і вже не містить багатьох корисних речовин, які мали б у ній бути. Така олія не повністю виводиться з організму, накопичуючи в ньому шлаки. Пальмова олія приносить шкоду серцево-судинній системі через високий вміст насичених жирів. Звісно, шкода проявлятиметься, якщо ви вживаєте часто кондитерські вироби, але все ж радимо уникати цього неоднозначного інгредієнта.


  • Соєвий лецитин (Е476) - емульгатор, який виготовляють з соєвої олії. Він допомагає подовжувати терміни зберігання продукту. Сам по собі лецитин не є страшним, але часто його виготовляють з гено-модифікованої сої, яка не приносить користі.


Не варто вживати продукти з соєвим лецитином дітям, оскільки він може пригнічувати ендокринну систему, викликати алергічні реакції. Також не рекомендовано вагітним жінкам через те, що соєвий лецитин може пригнічувати розвиток мозку ембріона та провокувати передчасні пологи.   


  • Ароматизатор ідентичний натуральному (ванілін) - синтезуються в лабораторії завдяки хімічним сполукам. Багато їжі з такими ароматизаторами точно не принесуть користі.


Розгляньмо ще складники звичайного крекеру:



Борошно пшеничне, олія пальмова, глюкозно-фруктозний сироп, ячмінно-солодовий екстракт, патока мальтозна, сіль (2%), меланж яєчний, розпушувачі (бікарбонат амонію, сода), поліпшувач борошна (натрію метабісульфіт), ароматизатор ідентичний натуральному (яєчний)



  • Глюкозно-фруктозний сироп - дешевий замінник цукру, “пусті” вуглеводи, які організм не переводить в глюкозу, а лише в жир. Використовується в кондитерській промисловості для надання солодкого смаку стравам.


  • Патока мальтозна - це цукор, який виготовляється з крохмалю. Сам по собі він не є шкідливим, але не варто вживати цей продукт людям з ожирінням і діабетом, оскільки патока підіймає рівень цукру в крові.


  • Меланж яєчний - будьте уважні, якщо у вас алергія на яйця або ви дотримуєтесь веганського харчування.


  • Бікарбонат амонію (Е503) - лужний розпушувач, який замінює дріжджі, соду тощо.

Оскільки цей продукт виділяє аміак, він не вважається безпечним, проте при термічній обробці аміак випаровується. В будь-якому випадку не варто зловживати їжею, яка містить бікарбонат амонію. Його надлишок може викликати труднощі з диханням та гальмування розумових процесів.


  • Натрію метабісульфіт (Е223) - це синтетичний консервант. В допустимих дозах ця добавка не становить небезпеки, проте перевищення загрожує алергічними реакціями, проблемами з шлунково-кишковим трактом.


Зверніть увагу на те, що дана речовина додається в багато кондитерських виробів, а  також в соки, вино, пиво, джеми, мармелад, зефір.


  • Ароматизатор ідентичний натуральному (яєчний) - отриманий хімічним синтезом, або виділений хімічним методом з сировини рослинного чи тваринного походження. Може містити в своєму складі як натуральні компоненти, так і синтетичні речовини або їх суміш. В ЄС вже заборонено вказувати фразу “ароматизатор ідентичний натуральному”, але в нас поки що до цього не дійшло.


Звертаємо також вашу увагу ще на один складник, який ви завжди можете знайти на улюблених продуктах:


  • Гідрогенізована рослинна олія - людською мовою це “трансжири” -  рідкі олії, які шляхом гідрогенізації перетворюють в маргарин, рослинний жир. Потрапляючи в організм вони порушують клітинний метаболізм, перешкоджають живленню клітин, провокують серцево-судинні проблеми, “обдаровують” нас шкідливим холестерином і зайвими кілограмами. Також трансжири сприяють розвитку таких захворювань, як атеросклероз, хвороби серця (ішемічна хвороба, інфаркт міокарда), збільшують ризик виникнення діабету. Їх вживання  веде до зниження кількості тестостерону, гормональних збоїв, ожиріння, безпліддя.

Трансжири містяться в готових соусах, м’ясних напівфабрикатах, булочках, вафлях, печиву, кремах, тортах, цукерках, фаст-фудах, майонезах тощо.


                                                                   



Звісно, від одного крекера чи вафлі нічого не трапиться, але якщо ви поціновувач фаст-фуду, кондитерських виробів, солодких напоїв, закусок тощо, в організмі назбирується критична доза синтетичних речовин, які псують ваше здоров’я.


В України під забороною знаходяться лише небезпечні барвники:

  • Е102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125, 126,127, 130, 152 та формальдегід Е240, який раніше використовувався, як консервант.

  • Харчові домішки Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477 вважаються потенційно небезпечними.

  • Консерванти й стабілізатори Е131, 142, 210 - 213, 215 - 217, 240, 330 відносяться до канцерогенних речовин.

  • Е221 - 226 – викликають розлади шлунково-кишкового тракту

  • Е338 - 341, 407, 450, 461 - 463, 465, 466 - подразнюють шлунок.

  • Домішки Е230 - 232, Е238 шкідливі для шкіри;

  • Е311 - 313 спричиняють появі висипки

  • Е250, Е251 - протипоказані людям із серцево-судинними захворюваннями

  • Е320 - 322 підвищують рівень холестерину в крові.


Висновок:


  1. Звертайте увагу на те, що ви їсте, а також на те, що даєте своїм дітям.

Яскраві, кольорові солодощі та напої - це шкідливо і при частому вживанні потягне за собою побічні явища у вигляді алергій, проблем зі шлунком та нервовою системою.


2. Уникайте продуктів з написом “рослинний жир”. Найчастіше за цією фразою ховається “пальмова олія”, про яку ви вже могли прочитати вище.

3. Ще більше уникайте трансжирів, які заховані в найнеочікуваніших продуктах.


4. Не налягайте на печиво, шоколад, тістечка. Хочете солоденького - зробіть його самостійно, або ж замовте там, де виробники не граються зі здоров’ям людей, а дають натуральні інгредієнти.


5. Читайте, читайте і ще раз читайте складники. Не давайте себе обдурити! Часто виробники здешевлюють виробництво, додаючи погані або навіть заборонені інгредієнти. Вивчайте етикетку ретельно, тоді не доведеться вивчати інструкцію до ліків.


В цій статті ми розглянули лише кілька основних інгредієнтів. Якщо вам цікава дана тема, залишайте відгуки, повідомлення в соцмережах, коментарі та листи.

Ми продовжимо розбирати інгредієнти не для того, щоб сказати, що хтось поганий, а для того, щоб здорових людей було більше, а якість життя покращувалася, адже:

“Ми те, що ми їмо!”

Автор: Ящук Ірина (Malynivna)
Кошик
Итого: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформить заказ