


Бадьян
Бадьян
- Это сухие коричневые звездочки с блестящими семенами внутри.
- На вкус сладкий пряный с гостринкою и терпкостью. Похож на анис, но не такой приторный.
- Содержит смолы и эфирные масла, которые стимулируют пищеварение и уменьшают кишечные спазмы.
- В нем много витамина С, который защищает иммунитет от инфекций и В1 — регулирует работу сердечно-сосудистой системы и синтез аминокислот.
- Особенность бодяна в том, что он увеличивает срок годности блюд. Поскольку действует как природный консервант.
Что делать?
- Идеально подходит к сладким блюдам: выпечке, десертам, фруктам, варенью (особенно вишневому), компотам.
- Используйте в маринадах, подливах и соусах для рисовых и овощных блюд. Классно сочетается с чесноком и луком.
- Помните, бадян — интенсивная пряность, поэтому добавляйте в меру.
На 1 л варенья или напитка достаточно 1 лепестки звезды, чтобы не придать горчинку. - Бодян постепенно раскрывает свой аромат и сохраняет долго, поэтому можно добавлять его в начале приготовления.
- Хорошо сочетается с черным перцем, фенхелем, гвоздикой, корицей, имбирем.
- Храните бодян целым и измельчайте непосредственно перед использованием.
На 1 л варенья или напитка достаточно 1 лепестки звезды, чтобы не придать горчинку.
Чего не делать?
- Употреблять при индивидуальной непереносимости продукта.
- Злоупотреблять бадьяном во время беременности.
Імбирно-полуничний напій
Інгредієнти:
Кориця — ½ ч.л.
Бадьян — 1 зірочка;
Гвоздика ціла — 2-3 шт;
Чорний перець цілий — 3-4 шт;
М'ята сушена — 1 ч.л.;
Гаряча вода — 100 мл;
Полуниця — 7-8 ягід;
Імбир свіжий — 4-5 тонких слайсів;
Мед — 2 ст.л. (або за смаком)
Мінеральна вода — до 1 л.
Приготування:
1. У невеликій ємкості змішайте корицю, бадьян, гвоздику, м'яту і чорний перець-горошок. Можна злегка це все розім'яти товкачем.
2. Залийте окропом і дайте настоятися 10 хвилин. Для інтенсивнішого смаку проваріть спеції протягом 2-3 хв.
3. Дочекайтесь, поки настій охолоне. Імбир очистіть від шкірки, наріжте тонкими слайсами і покладіть в графин.
Наріжте полуницю на 4 частини,покладіть в графин і додайте меду.
4. Влийте в графин через сито пряний настій, розмішайте мед і долийте до верху крижаною мінеральною водою.
І просто насолоджуйтесь кожним ковточком у спекотні дні.
Різотто з кокосовим молоком, печеними сливами і червоною смородиною.
Інгредієнти:
1. Бодян — 1 шт.;
2. Молоко рослинне (або звичайне) — 500 мл.;
3. Цукор кокосовий — 20 г.;
4. Сіль морська — дрібка;
4. Рис — 60 г.;
5. Кокосова олія — 10 г.;
6. Кокосове молоко — 120 мл.;
7. Сливи — 4 шт.;
8. Ванілін — ¼ ч.л..;
9. Рожевий перець — дрібка;
10. Апельсин — ½ шт;
11. Смородина — за смаком.
Приготування:
1. У сотейнику змішайте молоко з цукром (20 г), сіллю і злегка підігрійте на помірному вогні.
2. Тим часом, в невеликій каструлі на середньому вогні розтопіть кокосову олію. Киньте в олію рис і обсмажуйте приблизно 1 хв. Потім влийте в рис 1/3 теплого молока і варіть, постійно помішуючи, на помірному вогні приблизно 20-25 хв., по мірі випаровування рідини додаючи в каструлю тепле молоко.
3. Коли рис стане м'яким і буде майже готовий, влийте в нього кокосове молоко, що залишилось і доведіть різотто до повної готовності.
4. Готове різотто остудіть і поставте в холодильник.
5. Поки різотто охолоджується, витисніть з половинки апельсина сік і розріжте сливи навпіл, вийнявши з них кісточки. Покладіть сливи шкірою вниз в маленьку керамічну форму для випічки, додайте туди ванілін та 1 зірочку бодяну, залийте сливи апельсиновим соком, посипте крупно меленим рожевим перцем і цукром.
6. Поставте запікати сливи до м'якості приблизно 30-40 хвилин при t° 175°C.
7. Перед подачею на стіл охолоджене різотто викладіть в креманки, зверху додайте нарізані часточки печеної сливи і свіжу червону смородину.
Смачного!