Зира (кумин) молотая
Зира (кумин) молотая
- Это семена серого цвета с сильным пряным запахом и острым, ореховым вкусом.
- Содержит эфирные масла. Они уменьшают воспаление в организме и предупреждают сердечно-сосудистые заболевания.
- Природный антисептик — замедляет клеточное старение и помогает организму восстанавливаться.
- Регулярное употребление зиры имеет легкий слабительный и мочегонный эффект.
- Специя полезна для кормящих мам — улучшает выработку молока.
Что делать?
- Традиционная специя для восточного плова, блюд из бобовых, риса, макарон, заправок, соусов, борщей и супов. Прекрасно сочетается с овощами, особенно с морковью и картофелем.
- Используйте при мариновании и консервации.
- Зира придает легкий пряный аромат кисломолочным продуктам, запеканкам и несладкой выпечке.
- Сочетается со всеми пряностями, особенно с кориандром, куркумой, фенхелем, корицей, имбирем, тмином, лавровым листом, черным и душистым перцем.
Чего не стоит делать?
- Употреблять при индивидуальной непереносимости продукта.
- Употреблять детям до 3 лет.
Зелений суп-пюре
Інгредієнти:
Конопляне молоко — 2 склянки (2 скл. води + 3 ст.л. насіння);
Броколі суцвіття — 2 склянки;
Авокадо — 1 шт;
Карі — ½ ч.л.
Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
Асафетида — ⅓ ч.л. (або часник 1 зубчик);
Приготування:
1. Суп-пюре може бути як сироїдним, так і веганським (тільки відваріть броколі протягом 3 хв., якщо Ви не готові їсти її сирою).
2. Авокадо розріжте навпіл. Видаліть кісточку і наріжте на дрібні кубики. Додайте авокадо в блендер, куди вже налите конопляне «молоко».
3. Додайте дрібно нарізані суцвіття броколі та спеції. Збивайте все до утворення однорідної консистенції.
Так як в цьому рецепті не використовується сіль, то спецій можна додати побільше.
Індійські коржики (палянички) з цукіні і петрушкою
Інгредієнти:
1. Цукіні або кабачки — 450 г;
2. Пшеничне цільнозернове борошно — 200 г.;
3. Рисове борошно — 175 г.;
4. Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
5. Куркума — ½ ч.л.;
6. Імбир — 2 ч.л.;
7. Петрушка сушена — 1-2 ч.л.;
8. Рослинна олія (найкраще кокосова) — 4 ст.л.;
9. Сіль гімалайська рожева — 1 ч.л.
Приготування:
Насіння зіри обсмажте на сухій сковороді протягом 30-60 секунд, постійно помішуючи, поки вони не підсмажаться з усіх боків.
Цукіні помийте, обріжте з обох кінців і, не зрізуючи шкірку, натріть на крупній тертці. Змішайте у великій мисці обидва види борошна, імбир, куркуму і петрушку, зіру, чайну ложку солі і перемішайте. Додайте натертий кабачок і ще раз як слід перемішайте. Влийте в ту ж миску 1,5 столові ложки олії і вмішайте її в борошняну масу. Потім поступово влийте 4-5 столових ложок холодної води, поки тісто не стане м'яким і вологим.
Посипте стіл борошном. Розділіть тісто на 12 рівних кульок. Кожну кульку розкачайте в тонкий корж діаметром приблизно 14 см.
Добре розігрійте на плиті чавунну сковорідку (або сковорідку з товтим дном). Обсмажуйте протягом 2 хвилин з кожного боку.
Окропіть краї коржів олією, знову переверніть і обсмажуйте ще 30-60 секунд, а потім переверніть і побризкайте олією з іншого боку. Після цього викладіть коржі на тарілку.
Подавайте гарячими.
Смачного!
Найкраще готувати коржі у першій половині дня.